Verkkotunnuksen eli domainin valinta

” Verkkotunnuksen eli domainin miettiminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun uutta blogia, yrityksen kotisivua tai vaikka vaan kaverin kotisivua ollaan julkaisemassa.” (Art of Seo 2007)

Verkkotunnuksen valinta voi olla hyvin pulmallinen, koska lähes kaikki sanat ja lyhenteet on käytetty verkkotunnuksiin. Poikkeuksen tekevät organisaatioiden ja tavamerkkien nimet, koska nämä ovat suojattu lailla ja säädöksillä.Ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon sillä hyviä fi-päätteisiä domaineja löytyy, kunhan jaksaa nähdä hieman vaivaa.

” Verkkotunnuksen eli domainin miettiminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun uutta blogia, yrityksen kotisivua tai vaikka vaan kaverin kotisivua ollaan julkaisemassa.” (Art of Seo 2007)

Verkkotunnuksen valinta voi olla hyvin pulmallinen, koska lähes kaikki sanat ja lyhenteet on käytetty verkkotunnuksiin. Poikkeuksen tekevät organisaatioiden ja tavamerkkien nimet, koska nämä ovat suojattu lailla ja säädöksillä.Ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon sillä hyviä fi-päätteisiä domaineja löytyy, kunhan vaan jaksaa nähdä hieman vaivaa. 

Erilaisia Verkkotunnuksia

Verkkotunnuksen eli domain on yleensä organisaation nimi tai lyhenne siitä, avainsana, brändi tai tavaramerkki. Joissain tapauksissa verkkotunnus on keksitty eikä se tarkoita mitään, se on helppo muistaa ja lausua, tälläinen domain on esim. moogo.fi.

”Avainsana-verkkotunnus” on esimerkiksi muotoa pokeri.fi tai hakukoneoptimointi.fi.

Suomalaisen organisaation on suositeltavaa hankkia ensijaisesti .fi – päättteinen verkkotunnus, koska se on uskottavin verkkotunnus suomalaiselle organisaatiolle. Samantasoista  uskottavuutta on .com – päätteiseissä domainissa.  Jos organisaatio on kansainvälinen niin .com -pääte on luonnollinen ja suositeltava valinta.

Huomaa, että ääkkösten käyttö ei ole  ongelma verkkotunniksissa, jos organisaatio on suomalainen ja toimii pääsääntöisesti Suomessa.

Verkkotunnusta hankkiessa on syytä varata kaikki yleisimmät verkkotunnukset esim. kotisivu.fi , kotisivu.com, kotisivu.net ja kotisivu.info.

Tämä on riskienhallintaa, jolla suojaudut verkkotunnusten väärinkäytöksiä vastaan. Ei ole mukavaa jos rakentaa brändiä huolella ja jonain päivänä brändin nimellä löytyy verkkotunnus, josta lyötyy esimerkiksi aikuisviihdesivusto.

Ongelmatilanteita verkkotunnusten kanssa

Ongelmallisia ovat varsinkin pitkät verkkotunnukset, koska niitä on vaikea kirjoittaa ja muistaa. Vai mitä mieltä olet verkkotunnuksesta www.kuljetusliikekaripolvela.fi ?

Ongelmallisia ovat myös tilanteet, jossa organisaation perustamisvaiheessa ei ole tutkittu onko sopiva verkkotunnus vapaana. Tietyillä aloilla sopivan verkkotunnuksen jälkikäteen löytäminen on lähes mahdotonta. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää lyhenteiden käyttäminen, jolloin pitää olla tarkkana, että lyhenne on hyvä.

Vapaita fi -pääteisiä verkkotunnuksia haetaan Ficoran verkkotunnuspalvelu sivulta.

Vapaita .com, .net, .org ja .info -päätteisiä domaineja voi hakea Domainparkki.com sivustolta.

Muistilista verkkotunnuksen valintaan

Tämä lista on tarkoitettu käyttöön, jossa ei haluta käyttää organisaation nimeä tai tavaramerkkiä, ja niissä tapauksissa,kun sopiva verkkotunnus on jo varattu.

1) Ajattele organisaatiota ja sen toimintaa ja kirjoita ylös keskeisimmät avainsanat

2) Tee Valitse lyhyt domain, joka on helppo kirjoittaa ja muistaa

2) Älä hanki pitkää verkkotunnusta

3) Ääkkösten käyttäminen domainissa ei ole enää ongelma

4)Älä riko verkkotunnuksista ja tavaramerkeistä annettuja lakeja ja säädöksiä

Vinkkejä The Art of SEO kirjasta

Poimin kirjasta the Art of SEO 4 vinkkiä verkkotunnuksen hankintaan.

1) Tee verkkotunnuksesta uniikki. Jos on olemassa varaa, että sivusto sekoittuu johonkin toiseen  tunnettuun sivustoon, niin se on todella huono. Älä myöskään koskaan valitse domainia, joka on monikko ja väärinkirjoitettu muoto jo käytöstä olevasta domainista.

2) Älä käytä väliviivoja tai numeroita. Molemmat nämä tekevät domainista vaikean lausua, muistaa ja kirjoittaa.

3) Käyttämällä omalaatuista lempinimeä verkkotunnuksessa, voit luoda verkkotunnukselle lisäarvoa. Brändi on enemmän kuin yhdistelmä sanoja. Domainit Mortagageforyouhome.com ja shoesandboot.com eivät ole yhtä mukaansatempaavia kuin Bankrate.com ja Lendingtree.com 

4) Käytä AJAX-valintatyökaluja verkkotunnuksen valintaan. Verkkosivustot kuten www.ajaxwhois.com ja www.domjax.com tekevät uskomattoman helpoksi määrittää, mitkä domainit ovat saatavilla. Muista, että sinun ei tarvitse ostaa verkkotunnusta näiden sivustojen kautta.

Mistä verkkotunnuksia saa

Voit aina rekisteröidä verkkotunnuksen itse tai palveluntarjoajan (Webhotellin) avulla. Verkkotunnuksen saa hommattua kätevästi samaan aikaan webhotellin kanssa.

Bittipaja.fi rekisteröi verkkotunnuksia asiakkailleen. Olemme Ficoran palveluntarjoaja Raumalla.

Teksti: Bittipaja.fi

Lähde: Art Of  Seo